Gothic 4 är det fjärde tillskottet i Gothic serien. denna serie fick sig ett brutalt bakslag när Gothic 3 släpptes. Spelet var inte i närheten av att vara spelbart när det släpptes. Marken under fina fötter kunde försvinna så att du kastades in i ett evigt fallande. Quest objekt kunde försvinna i tomma luften och mycket, mycket mer. Gothic 3 gick inte att spela eller klara ut utan patcharna som skulle komma några månader efter Gothic 3s release.

Men kan Gothic 4 gottgöra alla Gothic fans som blev snärtade på  näsan efter att ha köpt det spel som mycket väll kunde ha ansetts vara årets värsta spel när det släpptes.

Piranha Bytes var de som var och utvecklade Gothic serien men de var inte med och skapade Gothic 4 vilket efter katastrofen med Gothic 3 bara ger mig goda vibbar.

Gothic 4 börjar på ett nytt blad när man inte längre är den namnlöse karaktär som du tidigare spelat genom serien. Kungen utav Myrtana har tappat sitt vett i ett hav utav mörker. På hans vanvettiga order ”Strida, måste strida” har hans generaler skickat ut en invasion mot sina grannländer och startat ett våldsamt krig. Du tar rollen av en fåraherde som bor i en lugn liten by där det största bekymret tycks vara om man ska äta ett äpple eller ett päron.

Men kriget kommer krossande in i denna lugna värld och kastar våran hjälte in i en farofylld värld där monster som Goblins och Orker kan lura bakom var buske du passerar.

Den första viktiga karaktären du möter är en gammal vän från de tidigare spelen.
Kan ge er en ledtråd: Det är en ganska skön glidare. Men du kommer att förvånas av hans väst som är helt orange. Detta trodde jag först var en konstig design med när jag såg att västen hade en läder textur i en senare filmsekvens fattade jag att detta bara var en bugg.

När du kommer in i spelet märker du att det är som en hinna över skärmen. Som att någon kastat vatten i ögonen på dig så att allt ser lite ”off” ut om du förstår vad jag menar. När du börjar vandra runt så märker du att istället för att växtlighet poppar fram framför dig som är vanligt om man kör på lägsta grafikinställningar. Men detta är Xbox360 så det är lite förvånande att detta fenomen existerar, men det mest förvånande är att fenomenet är bakvänt!Växtlighet försvinner cirka 2-3 meter framför dig förutom gräset vilket tyder på att utvecklarna hade en baktanke med detta. Det blir mycket enklare att ta dig igenom buskar och träd då du ser ganska bra, men det ser ganska konstigt ut.

Men ens ögon vänjer sig till slut vid grafiken och du finner det lättare att navigera ju mer du spelar, men ska det verkligen vara nödvändigt att behöva vänja sig vid ett spel? Nej!

Om du spelat Gothic 3 så kommer du att hoppa flera meter i höjd när du ser karaktärers rustningar, de är inte längre 6dm tjocka stål klumpar som ser helt löjligt och töntigt ut. Nej utan alla rustningar ser faktiskt ut som rustningar som sitter på din karaktär så att det ser ut som en människa som springer runt och inte någon Spacemarine i budget dräkt! Och Vissa rustningarna ser faktiskt relativt coola ut.

Vapnen ser inte heller ut som massiva stålbrädor som du viftar runt med. Så du som är en erfaren Gothic spelare kommer att bli nöjd.

Texturerna känns som om de kunde ha varit lite bättre genomarbetade på vissa rustningar då de ser lite suddiga ut. Men något som kommer att irritera de flesta spelare är när ansikten på karaktärer återanvänds som plast på återvinningsstationen! Var femte person du stöter på har du sett tidigare vid flera tillfällen och detta borde inte vara fallet! Det är vanligt i stora RPG att du får se samma ansikten lite då och då, men inte så här ofta! Och rösterna är osynkade och det är en paus mellan varje mening så de flesta karaktärer du snackar med låter lite dryga. Många karaktärers röster upprepas också ofta, men det är inte helt ovanligt i de flesta RPG spel.

Musiken följer den vanliga Gothic andan och är episk och underhållande de få gånger den spelas. För det mesta springer du runt utan musik och för vänja dig vid att headbanga till ljudet utav fåglar som kvittrar.

Stridssystemet är bättre genomarbetat och du kan besegra de flesta fiender genom att slå och rulla på marken och repetera utan att löpa någon större risk att dö. Det förbättrade systemet gör att du kan enkelt slåss mot flera fiender samtidigt vilket brukade vara lite knepigt om inte riktigt jobbigt i de tidigare spelen. Du kan snabbt byta mellan att skjuta pilbåge och att börja hugga med svärd och kasta trollformler när du vant dig vid kontrollerna. Stridssystemet erbjuder inte några särskilt komplicerade kontroller. All närstrid kontrolleras med två knappar, slå och blockera. Detta simpla system får en att bli nostalgisk efter de gamla spelen från 90talet. Detta spel påminner mer om Gothic 2 än vad 3an gjorde. Det får en gammal Gothic spelare eller vilket spelare som helst som gillade de gamla RPG spelen till PC under 90talet att känna sig som hemma efter att ha varit borta i många, många år. Stridssystemet ger dig känslan av att det inte finns en massa super coola mördar combos att rädda dig, det är bara din egna skills mot fienderna och det är en känsla jag inte känt på väldigt länge. Känns nästan som att man fortfarande går i skolan och sitter hemma efter plugget och lirar PC-spel igen.

När du levlar får du välja att spendera points i tre typer av klassers färdigheter: Krigare, Trollkarl, Tjuv. Du kan såklart specca någon slags hybridklass men det är inte att rekommendera då de oftast inte blir bra på något. Du väljer klass genom att välja vart du vill spendera dina Talentpoints som du får när du levlar upp detta gör du genom menyn ”Skills & Spells” där kan du välja i vilket av 8 val du vill spendera dem.

Hela Gothic ger dig faktiskt en väldigt nostalgisk känsla när du spelar om du har varit med i några år som mig själv. Gothic 4 är ett simpelt spel med enkla kontroller och stridsfunktioner.

Men vad är ett RPG utan quest? Questen är ungefär det man kan förvänta sig utav ett standard RPG. Hämta det där, döda det där, döda för att hämta det där och ibland får du fråga efter rykten för att spåra personer eller ting som du antingen pratar med eller dödar.

Men något som gör Gothic lite annorlunda är det faktum att du endast har vägbeskrivningen som Quest NPCn ger dig. Om du inte redan upptäckt området de talade om såklart, då visas platsen med en blygsam cirkel med prick i mitten. Att behöva leta och tänka själv, att använda kompassen som visar väderstrecken för att själv orientera dig i världen utan någon gigantisk pil eller lysande streck som visar vägen är underbart för mig som är gillade de gamla RPG spelen. Men detta kan komma som en chock för de som är vana vid moderna spel som oftast pekar ganska uppenbart vart du ska ta vägen. Det är trevligt att få tänka lite själv igen men vissa Questgivers kan vara lite luddiga i vägbeskrivningen. Men det är oftast oviktiga quest som man kan strunta i om man inte har tålamodet att leta sig fram.

Handlingen är drivande och karaktärerna någorlunda intressanta nog för att man skall vilja klara av spelet. De nya rustningarna man får genom att klara Quest gör att man gärna letar upp dem eftersom de flesta rustningar du kan välja mellan är rätt snygga. Stridssystemet gör så att du måste hålla dig aktiv i striderna vilket gör att man inte tappar intresset så fort som man ibland gör i spel då karaktären stort sätt slåss på helt egen drift.

Det är ett roligt spel som är vad fansen till Gothic serien förtjänar och alla som älskar Gothic eller allmänt RPG spel kommer gilla spelet om de kan se förbi buggarna och den minimalism  i spelet. Spelet ger en känslan av att de inte riktigt hann göra klart allt och de kunde ha behövt lite mer tid på att finslipa spelet innan de släppte det. Om du är någon som inte har tålamod för att leta dig igenom skogar och träsk på jakt efter Quest eller om du inte tål lite lågbudget grafik så är detta spel inte för dig.  Gothic 4 är ett roligt spel om man kan se förbi alla dess små fel och borde hamna i din samling om du älskar känslan av nostalgi som spelet och dess gamla serie medger. Jag som ett gammalt Gothic fan gillar personligen detta spel starkt, detta spel är väldigt troget till Gothic 2. Men jag skulle inte betala mer än 300-400 kr för spelet till Xbox 360 då det inte riktigt lever upp till dagens standard. Bra spel, men det når inte riktigt hela vägen för att imponera. Kort sagt ett helt medelmåttigt RPG spel för dig som väntar på att något annat spel ska släppas eller bara älskar den där RPG 90 tals känslan.

 

Arcania: Gothic 4

7

Grafik

7

Ljud

7

Spelbarhet

7

Hållbarhet

7