CtrlAltElite besökte MediaMarkt för deras inför Fifa 11 realese

Jag och Olof begav oss till Heron City, där vi skulle spana in ett event som Electronic Arts (EA Games) hade på Media Markt vid kungens kurva. Det hölls två event av Electronic Arts (EA Games), ett var i Nacka Forum och den andra mer omtalade var i Heron City.

Heron city som ligger ute vid skärholmen är något mer distant, men det påverkade inte mitt beslut eller min kollegas. När vi kom fram till Heron City möttes vi utav det enorma utrymmet i gallerian.  När vi kom fram till Media Markt var Fifa 11 turneringen i full gång vid Electronic Arts monter där de hade riggat upp tre Tv skärmar med Fifa 11 på.  När vi kom fram till montern blev vi bemötta av Joakim Hanäs som var plats ansvarig för eventet som gick med på att ställa up på en intervju med CtrlAltElite.

CTRL: Vad är din roll på Electronic Arts?

Joakim: Jag jobbar som regionchef på retail.

CTRL: Vad gör man som Regionchef?

Joakim: Jag har hand om Införsäljning, hur våra produkter ser ut i butik så att det blir en bra display för produkterna, förhandla reklam plats i butik och se till så allt exponeras bra.

CTRL: Hur länge har du jobbat för Electronic Arts?

Joakim: I fyra och ett halvt år.

CTRL: Vad är det nya med Fifa 11 som gör det så speciellt?

Joakim: Det är svårt att säga när man pratar Fifa och NHL, för det är ju inte direkt att man gör nya banor och uppdrag, istället så slippar det till de gamla små buggarna som alla störde sig på, så spelet blir bara bättre och bättre, det som de riktat in sig på i år är passningsmotorn, så att det inte ska vara arkadpassningar, man måste ha en tanke med passningarna.

CTRL: Varför har inte vissa lag sina riktiga namn?

Joakim: I år tror jag faktiskt att det bara är A.I.K och det beror på att det har kontrakt med våran konkurrent (Pro Evolution Soccer)

CTRL: Vad har förändrats på gameplay fronten?

Joakim: Det var ju det vi var lite inne på med passningar, sen när man har bollen och springer med den så kan man skydda den 360°, lite svårt att beskriva med ord, men du märker det när du spelar.

CTRL: Jag har ju provat spelet själv då och jag har svårt att förstå straffarna?

Joakim: Jo, det som de har gjort är att det har lagt till en så kallad nervositets mätare där man ska träffa i mitten av mätaren för att få bra accuracy och efter det bestämmer man hårdhet och sikte, så träffar du helt fel på mätaren så blir det en dålig straff.

CTRL: Är det några lag som har tagits bort eller tillkommit?

Joakim: det jag vet så är det Djurgården & IFK Göteborg som tillkommit, A.I.K var ju inte med förra året heller, men det går ju att spela med alla lagen fast de har ju lite andra namn och samma spelare, exempel A.I.K heter Solna.

CTRL: Är det lätt förnya spelare att sätta sig in i spelet?

Joakim: Ja, det går att ställa in olika lägen, som till exempel i det lättaste laget kan man ställa så man bara använder sig av tre knappar, sen kan du gradvis öka svårighetsgraden, sen i största allmänhet om man kan spela fotboll kan man väldigt snabbt lära sig Fifa.

CTRL: De som spelat de gamla titlarna, vad kan de förvänta sig?

Joakim: Dom som spelar Fifa eller mycket sport spel, kommer känna uppdateringen, de kommer känna att det flyter bättre i spelet och att det är verkligare, man kan ju inte direkt göra alla målvakter blåa eller göra så att alla utespelare får ta med händerna, de som gillar fotboll vet ju att Fifa är det spelat som legat längst fram den senaste tiden, ett riktigt bra fotbolls spel kan dom förvänta sig helt enkelt!

CTRL: Tror du Fifa 11 kommer sälja bättre än Fifa 10?

Joakim: Det är jag helt övertygad om!

CTRL: Tack så mycket, för intervjun och det var allt.

Joakim: Tack själv.

Efter intervjun presenterade Joakim en av Djurgårdens fotbolls spelare som var närvarande för detta event, framför oss stod en lång blond kille med ett glatt leende som mer än gärna ställde upp på en intervju.

CTRL: Hej mitt namn är Jens Nordqvist och jag kommer från CtrlAltElite, jag undrar om du skulle vilja ställa upp på en intervju?

Philip: Hejsan, Philip Hellqvist, ja visst självklart gör jag det.

CTRL: Kan du berätta lite kort om dig själv?

Philip: Jag är nitton år och jag spelar fotboll i Djurgårdens IF som offensiv mittfältare, bor i förorten kista och älskar att spela fotboll.

CTRL: Hur känns det att var här och spela Fifa 11 med alla mänskor?

Philip: Jo, det är roligt, det är skönt att bara kunna slappna av och bara spela lite spel.

CTRL: Hur känns det att se sig själv i ett spel?

Philip: Det är ju annorlunda, jag har ju alltid spelat spel med kompisar och så, men sen när man ser sig själv i Fifa är det ju lite annorlunda men det är ju bara kul.

CTRL: Var du delaktiv när spelet skapades?

Philip: Nej, man fick skriva under om man vill vara med i spelet, sen hur man är som fotbolls spelare det har ju Fifa koll på.

CTRL: Att vara delaktiv är väl inget man säger nej till?

Philip: Nej, det är roligt att andra kan spela som en själv och att jag själv kan spela som mig själv.

CTRL: Vad tycker du om Fifa 11 själv?

Philip: Jag har ju spelat Fifa 10 väldigt mycket och det tycker jag är bra, sen Fifa 11 har jag inte hunnit spela så mycket ännu, men genom att kolla på det så ser man stora skillnader, sen är det bra grafik, sen är Fifa verkligt, det är ett spel jag rekommenderar att köpa absolut.

CTRL: Skulle du kunna tänka dig att möta en från CtrlAltElite i en match på Fifa 11?

Philip: Ja, absolut!

Spänningen som följde var intensiv. Jens, AIK supporter VS Philip Hellqvist spelare för Djurgården..

Matchen gick igång efter att de båda lagen som knappast måste nämnas hade valts(AIK vs Djurgården). Fotbollen sparkades hektiskt runt mellan de olika spelarna som demonstrerade hur mycket Electronic Arts har utvecklat dribblingen och realismen när det gäller bollkontroll. Jens försvar var starkt då Philip fick några snygga upplägg men lyckades inte göra mål. Philips lagkamrat (Christoffer Matwiejew) som också var närvarande hejade på medan jag själv såg på och gav Jens några uppmuntrande kommentarer. Matchen var oerhört jämn, Jens som hade alla sina färdigheter från spelvärlden till sitt förfogande och Philips erfarenhet från sin karriär som fotbollsspelare.

Matchen mellan CtrlAltElites Jens och Philip Hellqvist drogs mot sitt slut och när vi fick se slut poängen stod det 0-0. Matchen slutade jämnt och med en viss känsla av uppfyllelse.

När vår tid på eventet drogs mot sitt slut kunde vi reflektera över våra upplevelser denna dag.

Vi färdades hem med CtrlAltElites stolthet intakt.

P.S. i nästa avsnitt av Momentum Podcast kommer ett signerat Fifa 11 av Philip Hellqvist & Christoffer Matwiejew lottas ut och håll också öron och ögon öppna för en Fifa 11 recension inom kort.

Intervju av: Jens Nordqvist

Skribent/Fotograf: Olof Gustafsson