Det känns nästan bisarrt att återvända till Mass Effect 2 efter så lång tid. Bioware har i och med sina nedladdningsbara expansioner till både Mass Effect och Dragon Age: Origins visat att de är en av få utvecklare som verkligen vet hur man utnyttjar konsolernas (och PC:ns) tjänster för att hålla sina spel aktuella och intressanta. Mass Effect 2 släpptes för över sex månader sen och kommer sorgligt nog att förmodligen glömmas av recensenter och kritiker när det är dags att dela ut priser för årets bästa spel. Och i alla ärlighet hade jag förmodligen nästan glömt vid det här laget om det inte vore för Lair of the Shadow Broker.

Lair of the Shadow Broker är den viktigaste expansionen till Mass Effect 2 som kommit hittills eftersom den direkt kopplar samman flera lösa trådar som har legat oberörda inom spelens egna ramar. Alla som spelat Mass Effect-spelen känner Liara T’Soni, den söta och allt för oskyldiga Asari-tjejen som var det klart mer tilltalande kärleksintresset från det första spelet. I Mass Effect 2 fick vi möta en två år äldre Liara som uppenbarligen hade genomgått mycket genom den tid som passerat sedan Shepards påstådda död. Vi fick aldrig fullständiga svar på vad exakt det var som hade hänt med henne för att skapa denna förändring i hennes personlighet, men det blev klart att det handlade om en hämndaktion mot den stora informationsbossen ”The Shadow Broker” som den stora motivationen.

shadow_broker-08-p

Nu är det äntligen för oss att få svar på frågorna som vi har ställt oss, och återigen slå våra påsar ihop med Liara för att ta reda på var the Shadow Broker befinner sig. Och återseendet hade knappast kunna vara bättre.

Spelmässigt är Lair of the Shadow Broker exakt vad man borde förvänta sig av ett nedladdningsbart uppdrag till Mass Effect. Det är actionsekvenser och konversationer. Dock är dessa konversationer och strider av lika hög kvalitet som de i huvudspelet, så detta är inget problem. Miljöerna utgörs av delar av planeten Ilium och sedan helt nya områden som aldrig besökts i spelen förut.

Lair of the Shadow Broker är ett relativt kort äventyr och kan klaras på 1-2 timmar. Dock känns det aldrig som om Bioware lägger på onödigt innehåll för att förlänga livslängden, utan varenda minut blir istället en rolig och glädjande en. Det enda som drar ner på upplevelsen en smula är tempot. Efter ett relativt abrupt samtal med Liara kastas man direkt in i skottlossningar och när det väl stannas till för att prata känns det som om de få minuterna som delges konversationerna gott hade kunnat vara några fler.

shadow_broker-07-p

I det stora hela är Lair of the Shadow Broker ett fantastiskt litet tillägg på vad som enligt min mening fortfarande är årets hittills bästa spel. Vad Bioware har gett oss är ett bra och intressant äventyr som inte bara agerar som förlängning av ett bra spel, utan även som en återförening mellan två karaktärer som förtjänade mer tid tillsammans och som en påminnelse om att oerhört mycket fortfarande finns kvar att göra innan Commander Shepards jobb är klart. Jag vill inte berätta för mycket om vad som väntar er spelare i Shadow Brokers lya, men vet att det är värt de 90 kronorna som begärs för det. Lair of the Shadow Broker är helt enkelt ett DLC-paket som ingen Mss Effect-entusiast får missa!

 

Mass Effect 2: Lair of the Shadow Broker

9

Grafik

9

Ljud

10

Spelbarhet

9

Hållbarhet

7