Det vart hela två dagar fyllda med spänning, förväntning och nervositet.

Under fredagen fick jag äran att intervjua inte bara Arnie Roth utan även Nobuo Uematsu, att ens få träffa dessa två herrar är stort nog, men att ta dom i hand och höra deras svar på mina frågor var något som knappt går att beskriva. Nervositeten jag kände fick tryckas långt långt ner i magen för att det ens skulle komma några ord ur min mun.

Arnie Roth (För er som inte känner till namnet) är en utbildad viollist, kompositör, producent och Grammy vinnande artist. Kort sagt har Arnie Roth vart med på många fler konserter än just Distant Worlds. Mellan 2006-2010 var Arnie dirigent för PLAY! A Video Game Symphony som även vart här i Sverige och spelat. Dear Friends vilket också är en hyllning till musiken från Final Fantasy var även där Arnie dirigent.

Nobuo Uematsu är som mer eller mindre dom flesta som spelat ett Final Fantasy spel vet kompositör till  dom flesta Final Fantasy spelen (Final Fantasy- Final Fantasy 10) och nu även komponerar musiken till Final Fantasy XIV (del 14 Online) som kommer till PC och Playstation 3 senare i år. När jag pratar med Nobuo frågar jag honom om Smile Please vilket är hans egna företag, om hur det är att vara sin egen chef, hur han började på Squaresoft och varför han lämnade efter nästan 20års arbete. Nobuo har nyligen spelat in en barnskiva tillsammans med skivbolaget Dog Ear Records. Något jag starkt kan rekommendera fast helst den Japanska versionen då den Engelska känns en smula krystat.

Det är dock inte bara dessa två herrar jag fick äran att prata med. Även David Westerlund tog sin tid och satte sig ner för att prata lite med mig, han är en väldigt trevlig kille med en extremt stor kärlek till musik och just tv-spels musik. Vi pratar om framtida projekt och David hintar lite om en möjlig Mega Man konsert (Vi kan alltid hoppas) och kanske en Chrono Trigger konsert. David Westerlund har för er som totalt missat det bl.a arrangerat Castlevania the consert där han hade äran att arbeta tillsammans med Kinuyo Yamashita som tonsatt många av Castlevania spelen (Joel Dingerims artikel finns att läsa här). David berättar hur rörd han blev av hennes närvaro och att få sitta i samma rum och höra henne spela Dance of the Pearls. Det märks tydligt att David har en stor kärlek till spel musiken och är helt rätt man att fortsätta lyfta fram musiken här i Sverige.

Med detta sagt fortsätter jag till inför Distant Worlds II konserten. En hel dag som innehöll den enda spelningen gruppen Shadowrun gjort (Och kommer att göra) efter det bjöds det på en diskussionspanel där det pratades om bla. Ai’n i spel, hur vi upplever spel och musikens roll i spel. Sedan var det dags för Musikhögskolans ensemble tillsammans med David Westerlund att bjuda på underbar musik som verkligen värmde min själ (Ni vet den där underbara känslan man får i kroppen av välbehag?) sist men inte minst höll David Westerlund ett föredrag om dom olika konsolernas ljud, hur spel musik utvecklats och instrumentens inverkan på spel genom tiderna. Han berättar även att spel kompositörerna redan under 8-bits tiden försökte förmedla rockbands musik men att det då var såpass limiterat att man bara satsade på att klämma in så mycket som möjligt. För er som spelat Nintendo 8-Bitars vet säkert att under t ex en explosion försvann oftast något ljud av musiken pga begränsningen av ljud som kunde spelas samtidigt på Nintendos maskin. Sist men inte minst spelar Monkey Kong upp lite låtar, men jag är inte i publiken längre utan backstage efter att ha pratar med David och tackat alla från musikhögskolan för deras underbara framträdande.

Klockan blir snart sju och det är dags att gå in i Konserthuset igen för att ta del av Distant Worlds II konserten. jag sätter mig ner och efter fem minuter kommer Arnie Roth upp på scenen och hälsar på alla i publiken som skriker som galningar, det märks att vi alla väntat ivrigt sedan 2007 på nästa Distant Worlds konsert! Arnie berättar för oss att Nobuo Uematsu sitter i publiken tillsammans med sin manager och folk från Square-Enix, strålkastar riktas folk skriker Nobuo ler och bugar till oss.

Sen är konserten igång och jag blir fylld med känslor av lycka, kärlek och sorg. Jag ser inte bara bilderna framför mig i huvudet jag känner även känslorna strömma genom mig från spelmusiken som spelas. Även ett stycke från Final Fantasy XIV spelas upp och jag blir lite små sugen på att spela det när det väl kommer ut. Arnie och Kungliga symfoni orkestern imponerar stort på mig när dom tar sig an ”Dancing Mad” från Final Fantasy VI. Under pausen ställer jag mig för andra gången i kön som leder till kassan där Distant Worlds II skivan säljs, men även denna gång hinner jag inte. Efter konserten och 30 min köande (Totalt måste jag köat en timme) men i slutändan var det värt det då jag håller skivan Distant Worlds II i handen. Jag är nöjd men inte helt klar för kvällen.

Kön till meet and greet växer sig lång och fans vill ha saker signerade. Jag väntar på att Johanna ”Yami” Berglund och hennes man Peter för att fråga dom hur meet and greet var enligt dom själva och eftersom Yami är utklädd till Yuna från Final Fantasy X-II är det  självklart att jag även pratar med henne om hennes Cosplay intresse och engagemang till spelens värld. För att se mer av Johannas dräkter kan ni surfa in på hennes hemsida jag lovar du blir imponerad av hennes talang och nerlagda tid samt kärlek för spel och Cosplay. Johanna var även Zombie på Webhallens Resident Evil 5 release event där jag först träffade henne.

Jag vill tacka alla från hela mitt hjärta. Inte bara alla fans som var på plats, utan även Arnie Roth för intervjun och en underbar kosnert, Nobuo Uematsu för hans härliga svar och alla skratt han bjöd på samt att han ställde sig i kören och sjöng med till One Winged Angel (Ja han sjöng med) Konserthusets Pressansvariga och Konserthusets anställda för ett mycket bra jobb.

Vi ses nästa Distant Worlds konsert men tills dess får ni verkligen njuta av alla filmer jag klippt ihop till er
samt bilderna vi tog.

/Studio23


Inför och efter Final Fantasy Distant Worlds II Konserten


Musik från Musikhögskolans ensemble med David Westerlund


CtrlAltElite intervjuar David Westerlund


CtrlAltElite intervjuar Arnie Roth Del 1


CtrlAltElite intervjuar Arnie Roth Del 2


CtrlAltElite intervjuar Arnie Roth Del 3


CtrlAltElite intervjuar
Nobuo Uematsu

P.s hela intervjun med Nobuo Uematsu kommer upp i skriftlig form senare ikväll