Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 3
 • Utvecklare: Sega AM2
 • Utgivare: Sega
 • Genre: Shoot’em Up
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: PlayStation 3 | Xbox 360
 • Släpps: 2010-04-22

 SEGA är tillbaka med fullfart i deras senaste tillskott till arkadflygs-spelserien After Burner, den här gången handlar det om After Burner Climax. Dock är frågan, funkar spelet lika bra nu som när det Top Gun liknande spelet först kom ut i arkaderna på 80-talet?

Som alltid när det gäller After Burner är farten på topp, jag fick nästan lite F-Zero känsla när jag gasade på så mycket som det gick. Grafiken har dock förbättrats rejält sedan After Burner II, vilket borde ses som en självklarhet kan man tycka med tanke på att det var ett 2D-spel, vad jag dock syftar på är att det är lika snyggt som de andra upprustningar SEGA gjort (Tänk Outrun 2).

20229f-15e_st6s_01

Musiken är klart godkänd, men en fin detalj är dock att man kan ändra musiken till det gamla klassiska After Burner II soundtracket. Jag vet inte om det är nostalgin som slår i, men jag föredrar faktiskt att spela med den gamla goda musiken.

After Burner Climax består utav två spelsätt, arkadläget och poängsamlar-läget. I arkad läget är det helt enkelt fullt ös: välj ett utav tre flygplan och kasta dig ut i luften (F/A-18E Super Hornet, F-15E Strike Eagle eller F-14D Super Tomcat för dom som är intresserade). Det tar dig ca en kvart att spela igenom hela spelet, vilket är helt okej för ett arkadspel. Efter att ha spelat igenom arkadläget samlar man på sig massa såkallade ”EX-options”. Med dessa kan man ändra spelreglerna totalt, vad sägs som oändligt antal missiler, sätta igång auto-fire eller varför inte göra det lite svårare genom att bara få använda en continue?

Vad poängsamlar-läget är en självklarhet: med ett oändligt antal extra liv ska man försöka få ett så högt High Score som möjligt. Poängen kan sedan laddas upp till en online leaderboard där du kan skämmas över hur mycket du egentligen suger jämfört med alla andra.

20228f-15e_st06_02

After Burner Climax är precis vad det utger sig för att vara: ett fartfullt arkadspel portat till konsol, men även fast det fortfarande är lika kul som det var för två decennium sedan känner jag ändå att det här är ett spel jag hellre skulle vilja spela sittandes i en cockpit som rör sig i takt med spelet.

Om du känner att du nöjer dig med att sitta hemma och spela med den vanliga kontrollen så har du ett bra tidsfördriv framför dig, men jag rekommenderar ändå att du pallrar dig ner till Heron City, Kungens Kurva i Stockholm och spelar After Burner Climax ”the way it was meant to be played”. In the arcade that is!

 

After Burner Climax

7

Grafik

7

Ljud

6

Spelbarhet

8

Hållbarhet

5

Plus

 • Precis lika roligt som back in the day
 • Fartfyllt!

Minus

 • Mest en upprustning av After Burner II
 • Lite content överlag