Spelinformation

  • Testad plattform: PlayStation 3
  • Utvecklare: Monumental Games
  • Utgivare: Capcom
  • Genre: Racing
  • Antal spelare: 1 Offline | 1-8 Online
  • Finns till: PlayStation 3 | Xbox 360
  • Släpps: 2010-03-19

 Med MotoGP 09/10 vill Monumental Games och Capcom sträcka ut en hand till spelare som inte alltid vill ha superrealism i sina spel. Samtidigt erbjuds mer djup och finjusteringar för den inbitne entusiasten. Går dom här två lägren verkligen att kombinera?Kontrollerna är inte dom mest lättillgängliga. Separata knappar för frambroms och bakbroms måste användas, gärna vid olika tillfällen i en och samma kurva. Växlas det för snabbt mellan gas och broms försämras väggreppet som i sin tur påverkas av vilka däck man har valt till sin motorcykel. Reglage erbjuds för att hjälpa spelaren med både bromsning och fäste, ett välkommet inslag för att tilltala fler än bara entusiasterna.

Presentationen ligger på en medelmåttig men OK nivå. Realismen begränsar banornas och motorcyklarnas utseende till en ganska tam stil, men när man pressar mätaren till max på en raksträcka så blir fartkänslan total. Ljudet har tyvärr inte lika mycket att erbjuda. Den typiska kombinationen av rock och electro lyckas inte dränka ut dom monotona och påfrestande motorljuden. Och realism eller inte, men att nästan aldrig höra ljudet av sina motståndare över sin egen motorcykel hjälper inte varken stämningen eller spelandet.

Kärnan i MotoGP 09/10 är Career Mode. Här erbjuds möjligheten att inte bara köpa och uppgradera motorcyklar utan även att ta hand om ett helt stall. PR-personer behöver anställas för att få till bättre sponsoravtal, ingengörer för att utveckla motorcykeln, mål måste mötas för att sponsorerna ska bli nöjda. Rykte förbättras baserat på både position i loppen och vilka mål man uppfyller innan man rullar över mållinjen. På längre sikt känns det givande att bygga upp sin egen verksamhet även om det går långsamt i början och kan bli lite mycket med flera saker att tänka på medan man viner fram över banorna. Trots flertalet olika mål känns spelandet ofta monotont och banorna har inte mycket för att skilja sig från varandra.  Multiplayerdelen erbjuder inte några överraskningar, med lokal splitscreen (2 spelare) och online (upp till 20 spelare). Gratis uppdateringar för 2010-säsongen erbjuds, men provades inte under den här recensionen.

MotoGP 09/10 försöker tilltala två grupper spelare på en och samma gång: arkadracingspelaren och racingentusiasten. Den första gruppen lockas med en aning förenklade kontroller men kommer bli besvikna på det enformiga spelandet. Den andra gruppen blir erbjuden djupa spelmekaniker men kanske inte tillräckligt mycket nytt efter MotoGP 07 för att göra köpet värt det.

MotoGP 09/10

6

Grafik

7

Ljud

5

Spelbarhet

6

Hållbarhet

7