”Nu såhär lagom till våren, nu när snön börjar försvinna och alla fylls av solens värme, tänkte jag sprida min egen vår känsla i form av musik. Att tv-spels musik är bra är det nog ingen som undgått, men sen finns det dom som tar det en nivå högre.
Jag hade tur och lyckades få tag på en av mina personliga idoler inom spel musik (Commandore 64 stilen) Fantomenk.”

Enjoy!

studio23
Hej Simon Norberg Aka FantomenK!


Hejsan CtrlAltElite!

studio23
Jag måste bara börja med att fråga: Hur länge har du spelat tv-spel?


Det har jag gjort så länge jag kan minnas, fick ju som de flesta andra barn en nintendo 8-bitare som jag och vänner spenderade mycket tid framför. Hade också tur att ha ett par kusiner som hade stort utbud av spel att låna. Sen dess rullade det på och jag har inte slutat än, och kommer förmodligen inte göra det heller.

studio23
Vilken konsol ligger dig närmast hjärtat?


Svår fråga… Nintendo 8-bit är väldigt charmig och har mycket bra musik, men det har super nintendo minst sagt också. Sen kom nintendo 64 med Zelda och Golden eye som gjorde det kul med multiplayer på riktigt. Men om jag skulle välja får det nog bli min Nintendo Wii för att där har jag alla föregående konsoler på en emulatorskiva!

studio23
Hur kom du in på att göra just den här typen av musik? Och kan du berätta för våra läsare vad stilen kallas samt hur du går till väga när du skapar magin?


Jag har länge gillat Spel och spelinfluerad musik, jag brukade ladda ner mycket nes och sid-låtar för ett par år sedan, sen efter ett tag slog det mig att jag kanske borde försöka mig på det själv så jag letade upp lite olika forum och sajter som länkade till olika trackers och vst instrument, satte mig ned och testade. Till en början gjorde jag bara låtar till kompisar på skoj och sånt. Men sen hittade jag ett par sajter att ladda upp min musik på. Det var kul att höra andras utomstående åsikter. Sen började jag avancera till andra mer avancerade program som tillät lite mer än bara 8-bits-stuket.

studio23
Jag är stor fan av dina låtar, är det många Svenskar som gör den här slags musiken?


Tack, det är så roligt att höra sånt! Ja det är det om man jämför med andra länder, åtminstone så är det väldigt många duktiga svenskar inom genren

studio23
Vart fick du namnet fantomenk ifrån?


Tja, det är lite pinsamt egentligen och vill helst inte berätta den sanna historien. Jag kan dock säga att jag har använt mig utav detta alias ett par år nu. Det uppkom i och med att jag började hänga på community sites och onlinespel osv. Efter ett tag började jag ladda upp musik under det namnet och det har fått hänga med.

studio23
Hur länge har du hållit på med musik?


Jag fick en gitarr en julafton för 5-6 år sedan, och sedan dess har jag klinkat på piano, blåst munspel och försökt bemästra gitarren. Men det är inom data som jag känner att jag kan uttrycka mig bäst och liksom göra klart något jag börjat på.

studio23
Har du någon idol inom c64 musik scenen?


De flesta skulle till denna frågan nämna Ben Daglish som gjort musiken till The last ninja eller liknande. Men mina favoriter inom spelmusikvärlden är bland annat.

K. Nakamura (TMNT NES)

Koji Kondo
(Mario, Zelda, + allt annat bra till nintendo)

David Wise (Donkey kong country spelen)

ja jag kan hålla på i oändlighet…

studio23
Vad eller vem är din största inspirationskälla?


Min största inspirationskälla är andras låtar. Det kvittar om det är Robyn, Dr.bombay eller någon snubbe på nätet, jag brukar sitta och bryta ner hur de skapat sina låtar för att sedan försöka rekonstruera det. Oftast blir det inte likt alls och det spinner vidare till en egen idé till en låt.

studio23
Hur kändes det att ha sin låt med på Hawp? (Hey Ash Whatcha playing) Gametrailers?


Det var väldigt kul, det var ett väldigt bra sätt att få ut min musik på, fick väldigt många lyssnare under en kort tid. Men det är inte första gången jag har med en låt i något sånt här. Jag jobbade fram ett ”beat” tillsammans med Nathan Barnatt Aka Keith Apircary, en karaktär från sidan screwattack.com. Detta beat sjöng han över och spelade in en video där han åkte runt på stan sittande på sin Neo Geo arkadmaskin. Det klippet har blivit väldigt populärt på internet, men jag har inte stått med som musikskapare på många sidor som den postats på, så det är få som vet att det var jag som gjorde den.

studio23
Kan man se dig spela live någonstans?


Ja jag har börjat lite med det på sistonde. Ctrlaltdance-festivalen i Hässleholm i sommar är ett bra tips mycket andra bra artister där med!

studio23
Har du någon skivsläpp planerat?


Ja jag ska släppa en internet-skiva  inom ett par dagar, väntar egentligen bara på att få omslaget färdig målad utav en duktigt pixelartist.

studio23
Tillbaka lite snabbt till spelens värld. Har du något spel du ser extra mycket fram emot 2010?


Ja jag tycker det nya Metroid other M verkar ballt, inget superstort metroid fan egentligen, åtminstone inte av 3d-versionerna. Sen gillade jag Mario Galaxy väldigt mycket så jag ser fram emot tvåan.

studio23
Sist men inte minst:Vad tycker du om CtrlAltElite? och framför allt Momentum Podcasten som innehåller lite c64 musik i introt


Jag tycker det är en trevligt sajt, har kikat lite Mega man reviews och det var en underhållande och bra review,
Podcasts är ju alltid mysigt, det CtrlAltElite skulle kunna göra för att bli ännu mysigare är att ha mer bakgrundsmusik under snacken. Låten i introt var härlig, men jag har börjat på en podcastjingel själv, ska försöka göra den minst lika funky!

studio23
Tack för du ville medverka! Och jag ser fram emot både ditt skivsläpp och att se dig spela inom en snar framtid, vart kan man lyssna på dig?


Tack själv! Mig kan ni lyssna på antingen min Myspace alternativt min Youtube kanal

En av mina personliga favoriter: Jump up and bounce down! kan ni avnjuta här