Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 3
 • Utvecklare: Square Enix
 • Utgivare: Square Enix
 • Genre: Rollspel
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: Multiformat
 • Släpps: 2010-12-21

 Det är en stor ära för mig att få recensera ett Final Fantasy spel, Så har det vart värt den långa väntan på del 13 i Final Fantasy sagan? Svaret är enkelt och du kan nu pusta ut: JA.

Final Fantasy serien har verkligen utvecklats på ett sätt som gynnar fler än en spelare,på den gamla goda tiden var final Fantasy till SNES ett relativt simpelt grafiskt äventyr med otroligt bra story och trall vänliga låtar. Sen kom Playstation och Final Fantasy 7 var totalt mind blowing på alla sätt och vis, sedan kom åttan och för mig personligen kändes det som att serien hamnade längre och längre bort från sina rötter. Ni kan säkert resten? Final Fantasy 9, 10 o.s.v, men nu är vi här och det är del 13 som gäller och har du spelat del 12 kanske du känner igen dig lite.

10674

Först och främst vill jag påpeka att spelets början inte reflekterade spelet i helhet, vad jag menar med det är att i början av spelet är det fruktansvärt linjärt med instängda bestämda väggar du går på, friheten känns bortblåst och jag känner besvikelsen komma krypandes. Men sen lättar det upp, precis som vilken molnig dag som helst och jag ler som ett litet barn som äter godis för första gången och inser att det finns annat i livet än nappar.

Storyn är en ut av seriens djupaste hittills med starkt förmedlade känslor och ansiktsuttryck. Lighting var lilla syster Serah råkar ut för något hemskt har problem med tillit mot andra och hennes hårda yttre håller i sig ett bra tag i spelet men sen visar hon sig vara mänsklig. Snow som är förlovad med Serah gör sitt bästa för att inte svika dom runt om honom, men letar efter ett svar på hans konstanta ursäkter i följd av hans snedsteg. Vanille har mystik runt henne och trots barnsligt yttre har hon vart med om både det ena och andra, för att nämna några av flera karaktärer du axlar rollen som i Final Fantasy 13.

430442-final-fantasy-xiii-xbox-360-screenshot-party-screen-s

Grafiken är top notch och man tappar hackan under mer än ett tillfälle (Jag och Konrad minns introt med öppna munnar) den underbara världen Square- Enix skapat känns verkligen underbar med varierande miljöer även om det som sagt känns instängd i början av spelet. Även karaktärernas design är grymt gjorda och man känner verkligen att det är ett mega projekt som tagit sin tid (påbörjades 2004) men verkligen lyckats till 100% även om jag hört från en namnlös kollega att filmerna skiljer sig en smula i kvalitet på Xbox 360 versionen då dom är i 720P och Playstation 3 versionen är i 1080P.

Även röstskådespeleriet är mycket bra trots små missar med synkning här och där (men inget man stör sig på) Dock känns några röst val illa valda, Vanilles brittiska? australienska låter konstigt och fram avlat, medan Snows röst verkligen är skräddarsydd för just hans karaktär, alla karaktärerna har dock bra dialoger och man känner aldrig sig less på att följa dom.

ffxiii_24-10-09_06

Kontrollen är helt ok, dock är det lite små störande kamera moment trots man kan styra den själv. Att se vart fienderna faktiskt kommer ifrån blir ibland svårt och stör en del. I striderna funkar dock kontrollen till 100% och det nya Paradigm Shift system är riktigt smart uttänkt. Den sätter olika roller på dom karaktärerna du spelar med t ex: Du vill kanske sätta Lightning ska vara Commando (krigare) och Snow Ravage (Magiker) då går det att göra antingen via spelets redan för bestämda system eller så kan du konfigurera dina egna.Det är viktigt att lära sig detta system då det gör skillnaden mellan liv och död i många strider under spelets gång.

Crystarium som är spelets själva level-system fungerar väldigt simpelt och hör ihop med Paradigm systemet.Vill du ha styrka och mer liv kanske du ska använda dina Cp på en Paradigm som har just dessa egenskaper, för Cure och Cura är  det mer Medic Paradigm som gäller. (det hela är svårt att förklara utan att det blir lite rörigt, men du kommer snabbt lära dig) under spelets gång. Spelet är långt, för er som spelat tidigare final Fantasy spel vet ni att det finns en hel del hemligt att hitta och med tanke på att det snackats om DLC finns det mer att hämta inom en snar framtid.

Vi vill gärna höra era åsikter på recensioner så kommentera gärna

Final Fantasy XIII

9

Grafik

9

Ljud

9

Spelbarhet

9

Hållbarhet

8

Plus

 • Vacker grafik
 • Mysig musik
 • Lightning resa

Minus

 • Seg början med korridor gameplay
 • Inga Moogles!...Kupo! :(