Spelinformation

  • Testad plattform: Xbox 360
  • Utvecklare: Arkedo Studio
  • Utgivare: Sanuk Games
  • Genre: Plattform
  • Antal spelare: 1 Offline
  • Finns till: Xbox 360 | Windows
  • Släpps: 2009-12-21


XBox Live Arcade blir allt större. Spelen får högre produktionsvärden, marknadsföring och budget. Dom stora utvecklarna har insett att dom även här kan sälja sina produkter, och sakta fylls dom begränsade releasedatumen med spel som allt mer påminner om det man kan köpa i butik.

XBox Live Indie Games kan ses som en motsats till det här. Microsoft avsäger sig allt ansvar och låter istället communityt betygsätta och kommentera spelen. Ingen dyr och invecklad QA-process, ingen begränsning på hur många spel som får släppas samtidigt, inga förläggarkrav. Även om det finns vissa krav så är det på det stora hela en öppen marknad.

pixel_3

Men en öppen marknad resulterar ofta i mycket skräp, och XBLI är inget undantag. Det är svårt att hitta guldkornen bland alla ”Din Handkontroll Som Massageverktyg”-gimmickar som någon glad amatör kodat ihop i sin källare.

Ett sådant undantag är Arkedo Series 3 – PIXEL.

PIXEL är plattformsgenren i sin mest avskalade version. Inga powerups, inga hemliga världar, minimal fiendevariation och simpel grafik. Det är som om Mario-spelen har skalats ned till sitt innersta: hoppa på fiender, gå i mål.

arkedopixel_1280

En så simpel tolkning av genren hade lätt känts stel och tråkig, men PIXEL kommer förvånansvärt långt just tack vare sin enkelhet. Det tar knappt någon minut innan man har förstått spelmekaniken och får åtnjuta lättsam underhållning.

Lika långt kommer spelet på sin enkla charm. Den visuella stilen är lika sparsam som speldesignen i sig och dom sexton pixlar höga, tvåfärgade karaktärerna gör sig förvånansvärt bra i hög upplösning med animationer som perfekt matchar spelets retrostil.

639183_20110805_screen003

Arkedo Series 3 – PIXEL är ett utmärkt exempel på hur XBLI kan komplettera XBLAs utbud. Enklare, mer direkta spelupplevelser med priser som matchar. Microsoft skulle göra både sig själva och sina spelare en stor tjänst om dom ansträngde sig lite extra för att uppmärksamma folk att den här sortens simpla spelupplevelser faktiskt är tillgängliga i deras maskin.

 

Arkedo Series 3 - PIXEL

7

Grafik

8

Ljud

7

Spelbarhet

7

Hållbarhet

6