Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 3
 • Utvecklare: Neversoft | Underground Development
 • Utgivare: Activision
 • Genre: Musik
 • Antal spelare: 1-2 Offline | 1-4 Online
 • Finns till: Multiformat
 • Släpps: 2010-02-19

 När jag blev erbjuden att recensera Guitar Hero: Van Halen så flinade jag som en femåring på självaste julafton. Inte nog med att jag länge varit ett fan av Guitar Hero serien utan att jag nu även fick recensera och spela ett spel med en mängd låtar från en av mina gitarridoler. Min dag känns komplett.

Om du spelat något Guitar Hero spel tidigare så kommer du känna igen dig direkt. Menyerna är dom samma: Career, Quickplay, Head to Head, Online, Backstage m.m. Det är betydligt enklare att ta sig vidare i Career mode då man inte längre behöver spela fyra låtar utan nu gäller det att få ihop ett antal stjärnor för att gå vidare. Stjärnor baseras på hur duktigt du spelat. Quickplay är precis som tidigare, riffa loss genom dina favoritlåtar. Du kan även här som i föregångaren välja upp till sex st låtar att spela i en följd. Head to head är om du vill spela mot en vän och i backstage menyn kan du bland annat skapa din egen frontfigur.

960088_20100128_screen005

Spelet innehåller totalt 47 låtar varav 28 st är Van Halen låtar. Detta kan kännas som ett svagt urval i jämförelse med Guitar Hero 5, dock så är det ett bra val av låtar med artister som:

 • Queen – I want it all
 • Billy Idol – White Wedding
 • Judas Priest – Painkiller
 • Tenacious D – Master Exploder

Jag hade gärna sett lite fler 70 / 80 tals rocklåtar och lite färre låtar från 2000 talet. Men man kan inte få allt.

Grafiken påminner även det om sin föregångare dock har blinkande neonljus och irriterande ljuseffekter tonats ned väldigt mycket vilket gör spelet mer behagligt för ögonen. Karaktärerna rör sig även mer naturligt som t.ex under låten ”Jump” då David Lee Roth (sångaren i Van Halen) sparkar i luften och hoppar upp och ner. Eller låten ”Infected / Pretty Woman” där Eddie Van Halen spelar med en skruvdragare istället för ett plektrum. Genialt!

screen4_large

Ljudet är riktigt bra, däremot lade jag märke till att gitarrljudet blev dovt under vissa låtar. Inte tillräckligt för att irritera sig på dock. En ny detalj i ljuddepartementet är att publiken numera även sjunger med i verser och refränger trots att du inte har någon Star Power aktiverad. Snyggt tillägg Underground Entertainment (tummen upp).

Låtarna är inte bara ljuv musik för öronen utan också väldigt roliga att spela. Rysningar sträcker sig upp i nacken när högtalarna dundrar ut ”Ain’t talkin bout love” eller varför inte ”Jump”. Detta är ett spel som du kommer att kunna njuta av ensam eller i goda vänners sällskap.

Att det har släppts många spel i Guitar Hero serien är nog ingen nyhet för någon och jag är säker på att det finns en lång framtidsplan för denna spelserie. Om spelen fortsätter att hålla samma klass som Guitar Hero: Van Halen så ser jag fram emot det. Vem vet? Guitar Hero: Iron Maiden nästa? Eller varför inte Synth Hero? Möjligheterna är oändliga.

VH_01

Så vad väntar ni på? Ta på er pudelperukerna, sätt er framför trumsettet, hugg tag i mikrofonen, greppa basen, spänn fast gitarren och gör er redo att hoppa för det är såhär det känns att vara en äkta Guitar Hero!

Guitar Hero: Van Halen

9

Grafik

8

Ljud

9

Spelbarhet

9

Hållbarhet

8

Plus

 • Färre irriterande ljuseffekter än sina föregångare

Minus

 • För få låtar från 80 talet