En gammal vän till mig och vi har spelat mycket battlefield 2 tillsammans i GUC
kom nyligen hem från krigets hårda verklighet i Afghanistan.

Jag valde att intervjua honom för att försöka ge er en bild av hur det var att gå från att sitta framför datorn och skjuta och att komma till krigets hårda verklighet. 

Ctrl: Hej ***** gammal kär vän och Guc medlem, du kom nyligen hem från kriget i Afghanistan

****: Hej David! Ja det stämmer!

Ctrl: Var spelandet av Battlefield något som gjorde ditt val att göra lumpen lättare?

****: Egentligen inte, jag tror jag var inställd på värnplikten redan innan jag började lira Battlefield..

Ctrl: Hur kommer det sig att du valde att åka ner till Afghanistan och hur gick det till?

****: Som anställd soldat efter värnplikten var det någon högre upp i näringskedjan som sa att min pluton skulle åka till Afghanistan för att förstärka den svenska insatsen där, planen var 8 veckor men slutade som 12.
Valet i sig var inte så svårt för min del, det var bara att packa grejerna och sticka dit!

Ctrl: Var du rädd under din tid i Afghanistan?

****: Nej, inte direkt.. Klart man var lite spänd över tiden, särskilt som det hände en del incidenter var och varannan dag där nere.. Värst var nog i början, innan man insåg att man inte kunde göra någonting åt vissa saker, att man inte kunde fokusera på alla misstänka ”hot” samtidigt.
Smäller det så smäller det, och då får man ta det från den punkten, ungefär..

Ctrl: Var du med om några eld strider?

****: Nej, men det förekom under tiden jag var där nere. Precis veckan jag kom hem ökade eldöverfallen ganska kraftigt antal och har i princip hållit i sig sedan dess.. Rätt skönt att slippa faktiskt.

Ctrl: Hur tror du krigs spel påverkar unga generellt?

****: Inte så mycket mer än andra spel.. Visst, generellt ger det kanske en bild av krig och sånt som något fränt, men jag tror ändå att dom flesta kan skilja på spel och verklighet. Annars tror jag mest att spelvärlden skulle vara bra trist, om inte krigsspel fanns. ;)

Ctrl: Tror du man kan skylla på dator/tv-spel när det går snett för någon? Som till exempel i USA där det varit mycket dödsskjutningar på skolor?

****: Nej, verkligen inte. I fallet USA handlar det bara om medeltida värderingar och bristfälliga vapenlagar, samt givetvis en massa andra faktorer såsom välfärd (eller brist på den), pengar, droger, osv osv.. Självklart finns det undantag som alltid, men jag läste någonstans att bland de ungdomar/vuxna som begått vissa våldsbrott (vapenrelaterade), så var det dom som inte spelat tv-/datorspel under sin uppväxt som stod för majoriteten av fallen. Och det stämmer säkert.

Ctrl: Ser du annorlunda på krigsspel nu när du kommit hem? Är det fortfarande lika kul?

****: Nej det gör jag inte..
och det är fortfarande precis lika kul, tråkigt är bara att jobbet inte medger något kontinuerligt lirande…saknar det som Battlefield 2 som fasen!

Ctrl: Vad är ditt bästa respektive sämsta minne från resan?

****: Det sämsta minnet är svårt att säga..
Dödade människor är väl inget vidare att få se och uppleva precis,
men annars är det nog att se misären som befolkningen lever i, vilket bidrar till en kraftig känsla av hopplöshet och förtvivlan.
Det bästa minnet är nog ärligt talat att se Mazar-e-Sharif från flyget på väg hem

Ctrl: Vad har du för förväntningar på Battlefield 3?

****: Det har ju hypats till och från ett tag, även om jag inte har hängt med så mycket på sistone.. Men jag hoppas och tror att det kommer bli minst lika bra som 2:an, och jag kommer garanterat köpa det när det släpps!

Ctrl: Vad gillar du med Battlefield 2?, vad gör det till ett sådant bra och roligt spel?

****:Det bästa med BF2 är nog att det är så avskalat och enkelt.. Oöverträffad känsla (har iofs inte världens största erfarenhet av alla FPS-spel), lätt att spela tillsammans med andra.. Samt en relativt stor variation när det gäller banor, utrustning m.m. Inte för verkligt, inte för overkligt.

Ctrl: Tack ****! Se nu till att njuta av din lediga vecka!

****: Tack tack :)